Aandacht A.U.B!

Heb ik je aandacht? Geweldig! Dan zal ik je iets vertellen over aandacht en hoe het meten van het aandachtsvermogen inzicht kan geven in iemands prestaties op de werkvloer.

Aandacht A.U.B!

Heb ik je aandacht? Geweldig! Dan zal ik je iets vertellen over aandacht en hoe het meten van het aandachtsvermogen inzicht kan geven in iemands prestaties op de werkvloer. We krijgen tegenwoordig een enorme hoeveelheid informatie op ons af, waardoor ons aandachtsvermogen voortdurend tot het uiterste getest wordt. Het vinden van de juiste informatie in deze enorme hoeveelheid informatie kan soms lijken op het zoeken van een naald in een hooiberg. Onze hersenen helpen ons wel nog steeds om relevante van irrelevante informatie te onderscheiden, wat ons in staat stelt om taken die op het eerste zicht onmogelijk lijken toch te voltooien. Aandachtsvaardigheden spelen hierin een grote rol, maar wat is aandacht eigenlijk?

Wat is aandacht?

Aandacht kan je zien als een zaklamp, die enkel zaken belicht waar je op dat moment je aandacht op richt. Maar aandacht gaat verder dan het richten van je focus op één iets, het zorgt er ook voor dat we alle concurrerende informatie onderdrukken en het beïnvloedt de perceptie van alle prikkels om ons heen. Ken je Waldo nog? Je schijnt je aandacht als een soort spotlight over een grote afbeelding vol prikkels tot ze op Waldo valt.

Terwijl je dit leest, zijn er talloze bezienswaardigheden, geluiden en sensaties om je heen. De druk van je voeten tegen de grond, de aanblik van de straat uit een nabijgelegen raam, de zachte warmte van je shirt, de herinnering aan een gesprek dat je eerder had met een vriend. Al deze factoren concurreren om jouw aandacht, maar alleen het meest relevante bereikt het bewustzijn.

Multitasken is een mythe

Aandacht is beperkt, het heeft een limiet. We willen onszelf (en anderen) er echter vaak van overtuigen dat we multitasking helden zijn. Dat we met 120km/h over de snelweg kunnen razen terwijl we een sms’je verzenden en tegelijkertijd onze make-up in de achteruitkijkspiegel bij kunnen werken. Uit onderzoek weten we nochtans dat multitasking niet echt bestaat en ‘slechts’ een aandacht switching techniek is. Sommige mensen zullen hier beter in zijn dan anderen, maar multitasking resulteert altijd in een lagere efficiëntie en het kost meer energie. Omdat aandacht een beperkt middel is, moeten we selectief zijn in waar we ons op focussen en wat we negeren.

Aandacht op de werkvloer

Wat zegt jouw prestatie op aandacht over hoe je functioneert in een werksetting? Aandacht is een belangrijke bouwsteen voor vaardigheden als besluitvorming, operationele snelheid, nauwkeurigheid, doorzettingsvermogen en zelfreflectie. Mensen die hoog scoren op aandachtstaken zullen sneller en nauwkeuriger kunnen handelen in situaties waar veel informatie beschikbaar is. Ook zijn ze in staat om gedurende lange periodes een constant productieniveau te handhaven en zijn ze relatief goed in het inschatten van welk gedrag in een bepaalde situatie gepast is en welk gedrag juist niet. Aandacht kan gezien worden als een belangrijke factor bij het bepalen of iemand geschikt is voor een bepaalde functie en het biedt ons heel wat inzicht in met welke energie mensen zich zullen focussen op een taak en zich kunnen afsluiten van interne of externe stimuli. Met deze inzichten kunnen we er soms mits kleine aanpassingen in de context voor zorgen dat mensen met meer aandacht en energie hun werk kunnen verrichten.

 “U kent mijn methoden, Watson”

Sherlock Holmes is een fictieve detective uit de 19/20e -eeuwse verhalen van schrijver en arts Sir Arthur Conan Doyle. Het personage van Sherlock Holmes is uitgegroeid tot een van de beroemdste personages ter wereld. Holmes staat vooral bekend om zijn intelligentie en zijn vermogen om belangrijke conclusies te trekken uit kleine, vaak nietszeggende aanwijzingen. Voor zijn buitengewone detectivevaardigheden gaan we ervan uit dat Holmes (weliswaar een fictief personage) zijn aandachtsvermogen extreem hoog zou zijn geweest, rekening houdend met het feit dat hij in staat was om aandacht te besteden aan elke aanwijzing, hoe klein of betekenisloos deze ook leek voor anderen in een zee aan informatie.

Contacteer ons
Wil jij weten of jouw medewerkers over dezelfde aandachtsvaardigheden beschikken als een echte Sherlock? Of wil je meer weten over brein vaardigheden zoals aandacht, en hoe het meten van cognitieve vaardigheden de selectie van en ontwikkeling voor jouw medewerkers kan verbeteren? Plan een gratis adviesgesprek met ons in.

Schrijf je vandaag nog in voor onze Masterclass Hocus Focus en leer hoe jij je focus en aandacht kan optimaliseren!

This blog is powered by our partner Brainsfirst – WayFinders heeft een exclusief partnership met Brainsfirst

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email