In ons vorige blogartikel hebben we besproken waarom competentie- en talentmanagement zo cruciaal is voor het succes van een organisatie. Nu is het tijd om praktisch aan de slag te gaan en een aantal principes toe te passen in de dagelijkse werking van jouw organisatie. We delen graag drie concrete stappen die je kan nemen om de eerste stappen te zetten in competentie- en talentmanagement, gebaseerd op inzichten uit onze recente Lunch & Learn-sessie.
1. Start met het creëren van een gedeelde taal: Een competentiemodel en competentiewoordenboek
Het opzetten van een gedeelde taal rond competentiemanagement is essentieel voor een effectieve implementatie ervan binnen de organisatie. Een competentiemodel biedt een framework voor het identificeren en definiëren van de vaardigheden, kennis en gedragingen die belangrijk zijn voor succes in verschillende functies en rollen. Dit model kan worden ondersteund door een competentiewoordenboek, dat specifieke voorbeelden en beschrijvingen van elke competentie bevat. Op die manier zorg je ervoor dat iedereen hetzelfde begrijpt onder een competentie (betekent klantgerichtheid voor jou wel hetzelfde als voor mij?) en dat er transparantie is over het verwachte niveau (van een onthaalmedewerker verwacht je andere gedragingen op vlak van klantgerichtheid dan van een account manager).
Tips:
- Organiseer workshops of trainingssessies om het competentiemodel en het competentiewoordenboek te introduceren aan alle medewerkers, in de eerste plaats de leidinggevenden.
- Betrek belangrijke belanghebbenden bij het vaststellen en verfijnen van het competentiemodel en het competentiewoordenboek om draagvlak te creëren en input vanuit diverse perspectieven te verkrijgen.
- Er zijn competentiemodellen en –woordenboeken te koop op de markt, zorg ervoor dat je een degelijk onderbouwd model aanschaft! WayFinders heeft ook een competentiewoordenboek te koop, neem contact op voor meer informatie.
2. Bepaal de rollen in je organisatie
Een duidelijk begrip van de verschillende rollen binnen de organisatie is een belangrijke volgende stap voor effectief competentie- en talentmanagement.
Identificeer de belangrijkste functies, posities en verantwoordelijkheden binnen de organisatie. Denk daarbij alvast ook na over functies die nu misschien nog niet bestaan, maar in de toekomst wel belangrijk zullen worden. Vind je het moeilijk om met deze oefening te starten? Vertrek dan vanuit de organisatiedoelstellingen en de visie: welke functies en talenten heb je in de organisatie nodig om deze visie te realiseren en doelen te bereiken?
Tips:
- Grote organisatie? Bepaal dan eerst top down welke functies en rollen nodig zijn in de organisatie.
- Bevraag vervolgens medewerkers en leidinggevenden om zicht te krijgen op de verschillende rollen en functies. In kleine organisaties kan je meteen via deze bottom-up manier zicht krijgen op de rollen.
3. Koppel de rollen aan een competentieprofiel
Eenmaal de rollen binnen de organisatie zijn bepaald, is het tijd om deze te koppelen aan specifieke competentieprofielen. Een competentieprofiel beschrijft de nodige en/of gewenste competenties voor elke rol, waardoor medewerkers duidelijke verwachtingen hebben en zich kunnen richten op het ontwikkelen van de juiste vaardigheden.
Tips:
- Stel competentieprofielen op voor elke rol binnen de organisatie, waarbij je rekening houdt met zowel technische vaardigheden als soft skills. Baseer je hiervoor op het competentiewoordenboek en geef telkens duidelijk het niveau en specifieke gedragsindicatoren aan.
- Zorg ervoor dat competentieprofielen regelmatig worden bijgewerkt en aangepast aan veranderende zakelijke behoeften en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.
- Voer interviews of enquêtes uit met managers en teamleden om inzicht te krijgen in de verschillende rollen en hun bijbehorende competentievereisten.
Next Steps: Waarom deze stappen de basis zijn voor verdere actie
Door te starten met een gedeelde taal, rollen te bepalen en deze te koppelen aan competentieprofielen, leg je een stevige basis voor competentiemanagement. Dit biedt duidelijkheid en richting aan medewerkers, helpt bij het identificeren van ontwikkelingsbehoeften en biedt een framework voor prestatiebeheer en talentontwikkeling. Met deze basis kan je verder bouwen aan een cultuur van continu leren en groei, waarin medewerkers worden aangemoedigd en ondersteund om hun volledige potentieel te bereiken. Op basis van de rollen en competentieprofielen kan je bijvoorbeeld aan de slag met het uittekenen van carrièrepaden, gelinkt aan ontwikkelingsmogelijkheden voor medewerkers.
Klaar om de volgende stap te zetten in het versterken van competentiemanagement binnen uw organisatie?Neem contact op met ons team voor meer informatie over hoe we je kunnen helpen bij het implementeren van deze strategieën en het realiseren van jouw doelstellingen op het gebied van talentmanagement.