De toekomst van HR-technologie

De dag van vandaag moet alles snel en efficiënt gaan, ook in HR. Technologie helpt, maar de integratie in het HR-beleid roept vragen op. Lees hier de voordelen en tips om technologie op een betrouwbare manier in te zetten.

Alles moet snel gaan. Hoe rijmen we deze nood aan snelheid, het hier & nu met betrouwbare en objectieve HR? Het is mogelijk! Belangrijk daarbij is dat we als HR onze kritische bril opzetten en niet zomaar meespringen op elke hype. We worden dagelijks geconfronteerd met nieuwe initiatieven en tools. Als we niet kritisch zijn, zal de HR wereld snel gekaapt worden door mensen die er weinig kaas van gegeten hebben.

Kandidaten kunnen en willen geen volledige dag meer vrijmaken en als we gisteren geen voorstel deden, is de concurrentie vandaag weg met onze topkandidaat. We willen dat medewerkers zich ontwikkelen, maar sturen hen niet graag op meerdaagse opleidingen. We spreken over online assessment en blended training, over plaats- en tijdsonafhankelijk selecteren en leren. Maar wat betekent dit nu echt? En waar dien je als HR rekening mee te houden als je een efficiënte maar objectieve HR wil? We geven een aantal tips:

 

Technologie ≠ doel 

Denk goed na over het doel van de tools en technologie die je gebruikt. We zijn geen techneuten, technologie staat dus niet voorop. We gebruiken technologie als hefboom om onze HR-processen efficiënter vorm te kunnen geven en sneller onze werkelijke HR-doelen te kunnen bereiken. 

Integreer

Kies steeds voor een geïntegreerde aanpak en maak geen HR-beslissingen enkel op basis van tools of technologie. Heel wat tools zijn nuttig om nadien in dialoog te gaan, maar niet gemaakt met de intentie om mensen in een hokje te plaatsen.

Wees kritisch 

Klinkt evident, toch botsen we vaak op weinig onderbouwde tools die breed ingezet worden in organisaties. Spring niet zomaar mee op elke HR-hype die passeert. Stel jezelf de vraag wat de tool werkelijk in kaart brengt en wat je hiermee dan kan doen. Wees bijvoorbeeld aandachtig voor volgende veel voorkomende interpretatiefouten:

  • Conclusies trekken over iemands gedrag/competenties op basis van een tool die enkel naar zelfinzicht peilt (bijvoorbeeld persoonlijkheidstests). 
  • Conclusies trekken over iemands gedrag hoewel de tool enkel naar oordeelsvorming peilt (bijvoorbeeld situational judgement tests).

De voordelen

Bovenstaande tips zouden ook als randvoorwaarden omschreven kunnen worden om technologie te gebruiken in HR en in het werken met mensen. Indien aan deze randvoorwaarden voldaan wordt, zijn er veel voordelen en mogelijkheden van technologie. Denk maar aan volgende zaken:

Objectiviteit

Als mens zijn we subjectief in onze beoordelingen. Vaak wordt via een methodologie gewerkt om de objectiviteit te vergroten, maar het integreren van tools en technologie in het proces kan de bias nog verkleinen.

Plaats- en tijdsonafhankelijk

Gebruik van tools en technologie laat toe dat mensen gedeeltelijk zelf kiezen waar en wanneer ze leren of zich kandidaat stellen voor een functie. Dit betekent dat we de effectieve contactmomenten kunnen inkorten waardoor we efficiënter kunnen werken.

Beleving

Het inzetten van gebruiksvriendelijke en vernieuwende tools draagt ook bij aan de beleving van kandidaten en medewerkers.

 

Conclusie

Er zit toekomst in een wereld waarin technologie en HR elkaar de hand schudden. Zo lang we beseffen dat we met mensen aan de slag zijn, ons als HR kritisch opstellen en voldoende in interactie blijven gaan, kan technologie ons helpen om meer inzicht te krijgen en biedt het ons zelfs heel wat voordelen!

Zelf al eens nagedacht over plaats- en tijdsonafhankelijke selectie of training? Ben je het eens met wat je gelezen hebt, maar weet je niet hoe hieraan te beginnen? Plan meteen een gratis adviesgesprek in met een van onze consultants!

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email