Onze maatschappij en diens benadering van succes

We zijn allemaal op zoek naar succes en het ultieme geluk. We lopen weg van al wat te maken heeft met mislukking. Nochtans is dit een belangrijke factor die bijdraagt tot succes. Laat ons dus alsjeblieft soms ook ongelukkig zijn en mislukken!

Wat is succes?

Succes is niet-falen. Succes is individualistisch, de ‘fantastische ikke’. Het is ongevoelig en onkwetsbaar. Wie succesvol is, doet iets onwaarschijnlijks en overstijgt de grens van alle verwachtingen. Succes is de norm en de manier waarop wordt onbelangrijk.

Of toch, dat is wat we vandaag in onze Westerse wereld geloven. En dat is nu net het probleem van deze tijd. Niet-falen is onmogelijk in het menselijke bestaan; we moeten ons dan ook niet laten verlammen door een mogelijke mislukking. Dirk De Wachter omschrijft succes niet als een materialistische vooruitgang ten koste van het geluk van anderen; succes heeft te maken met het nemen van verantwoordelijkheden en engagement, ieder met zijn tekorten en talenten. Het ware succes zit in de kleine verschillen, in het zinvol en betekenisvol zijn in deze wereld. We volgen graag zijn benadering.

Hoe succesvol mislukken?

Een aantal factoren zijn belangrijk om ons toe te laten af en toe te mislukken:

  • Het aangaan van zinvolle verbinding met anderen, liefdevol en betekenisvol kunnen zijn. En dan bedoelen we in een vertrouwensrelatie, niet met de rest van de wereld via mediakanalen.
  • Vervlakking tegengaan. De mens is geen blackbox, het is een verhaal dat vertelt en verteld wordt. De mens zoekt naar een zinvol bestaan en dit is veel belangrijker dan individualistisch succes.
  • Hechting is noodzakelijk om op latere leeftijd in staat te zijn ons te verbinden met anderen. Deze verbinding die essentieel is om te kunnen mislukken.
  • Taal werkt troostend; om te mislukken moeten we kunnen vertellen. In de huidige mediacultuur doen we dit te weinig, we dreigen net afstand te creëren in plaats van toenadering te zoeken. Mislukken kan echter niet uitgelegd worden met een smiley.
  • Stilte lijkt een moeilijk product in onze wereld van overprikkeling. Het meest essentiële in het leven is echter wachten; bedachtzaam en rustig nadenken. Stilte is nodig om goed te kunnen luisteren.

 

Anti-succes

Volgens Dirk De Wachter is het tegenovergestelde van succes zelfgenoegzame geledigheid. Non-engagement, nietsigheid, niet in de wereld staan en dit alles dan ook nog op een zelfgenoegzame manier doen. Hooggevoeligheid is geen probleem, ongevoeligheid wel. Mislukking is dus niet het tegenovergestelde van succes, het is er een onderdeel van!

Tegenstrijdigheid met digitalisatie en technologie?

Zolang we vooruitgang niet zien als individualistisch succes, hoeft mislukking niet tegenstrijdig te zijn aan vooruitgang. Als WayFinders gaan we mee op zoek naar de zinvolle betekenis van mensen. We gebruiken digitalisatie en technologie als hefboom, niet als doel op zich. Het zoeken naar zinvolle betekenis, in interactie gaan en daarbij technologie als hefboom gebruiken zal in de toekomst steeds belangrijker worden.

We helpen je graag naar een leven met meer rust en focus, om zo meer succes én geluk te kunnen garanderen. Lees meer over onze Masterclass Hocus Focus of schrijf je hieronder meteen in.

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email