Tas koffie?

Jarenlang werd koffie onterecht als ongezond bestempeld. Bij het lezen van de risico’s zou je bijna niet meer in de buurt van cafeïne durven komen. Wanneer we ons meer verdiepen in informatie en onderzoek, wordt al snel duidelijk dat een en ander rechtgezet moet worden: Koffie heeft – in de juiste hoeveelheid – voornamelijk positieve effecten!

Survival Juice

We hebben hersenen. Onze hersenen hebben neuronen. Neuronen produceren adenosine.
Adenosine zorgt ervoor dat we slaperig worden of de zaken rustiger aan doen, het maakt ons moe wanneer het tijd is om te slapen. Wanneer we koffie drinken en er dus cafeïne in ons lichaam terechtkomt, stelt het zich op als een adenosine imitator. Cafeïne richt zich meteen op de adenosine receptoren en wordt opgenomen in ons lichaam.

Cafeïne mag dan een goede imitator van adenosine zijn, het heeft niet hetzelfde effect. In plaats van de receptoren te activeren, hebben ze een blokkerend effect. Cafeïne zet dus een rem op de adenosine receptoren die ons normaal in combinatie met adenosine moe maken.

Hocus Focus!

Koffie maakt ons dus niet extra actief, wel remt het ons gevoel van moeheid af. Cafeïne heeft een impact op onze alertheid en zorgt ervoor dat we sneller werken. Zo zou onze alertheid volgens onderzoek ongeveer vier uur lang toenemen bij een inname van 75mg cafeïne.
Naast het blokkeren van de adenosine receptoren stimuleert cafeïne ook ons centraal zenuwstelsel door andere neurotransmitters vrij te geven, waaronder dopamine en serotonine. Deze hebben een impact op ons emotioneel gedrag en maken ons gelukkig wanneer ze door de hersenen worden vrijgegeven.

Cafeïne zorgt voor verschillende veranderingen die een positieve impact kunnen hebben op gemoedstoestand, alertheid, leren en veerkrachtigheid.

Waarom verlangen we steeds naar meer?

Ons lichaam merkt cafeïne als adenosine imitator op en begint meer adenosine receptoren aan te maken, waardoor ook meer cafeïne nodig is om hetzelfde effect te bereiken – hierdoor werkt cafeïne verslavend. 
Teveel cafeïne heeft – zoals alles – uiteraard ook negatieve gevolgen, maar een matig gebruik zorgt duidelijk voornamelijk voor positieve effecten!

Wil je deze positieve effecten graag zelf ervaren? Kom gerust langs voor een kop koffie!
Contacteer ons!

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email